Haber

Bursa’nın trafik çözümlerine ‘Akıl Yolu Ödülü’

BURSA (İGFA) – Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği 5. Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya dernek üyelerimizin yanı sıra Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer, büyükşehir belediyelerinden temsilciler, çok sayıda özel şirket temsilcisi, akademisyen ve araştırmacı katıldı. Genel Konsey’de ‘6. Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri sahiplerini buldu. 8 kategoride 17 başvurunun ödüllendirildiği organizasyonda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Hareketli Araç Veri ve Trafik Yönetim Kameraları ve Hibrit Dinamik Kavşak Kontrol İdaresi ile Belediye kategorisinde ödüle layık görüldü.

DÜNYADA BİR İLK

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin TÜRKSAT iş birliğiyle hayata geçirdiği Trafik Yönetim Merkezi ile sadece Türkiye’de değil dünyada da bir ilk Bursa’da gerçekleştirildi. Bursa’daki en kritik 35 kavşakta adaptif sistemlerin kurulduğu ve 250 kavşağın uzaktan kontrol edildiği sistem sayesinde hareketli araç verileri ile kavşak ortasındaki hız bilgisi inceleniyor, uyum sağlanarak trafik akışı hızlandırılıyor. kavşakların ortasında. Araçların kavşak karşısında ortalama bekleme sürelerini en aza indiren sistem, kavşak ortasındaki hareketli araç verilerini, yoğunlukları ve hız bilgilerini inceleyerek, kavşaklar arasındaki uyumu sağlayarak kavşakları en verimli şekilde çalıştırıyor. kendi içinde çalıştırdığı algoritmalar. Fizibilitesi tüm dünyada uzun süredir tartışılan bu teknolojik sistem ilk kez Bursa’da hayata geçirildi. Ayrıca hareket halindeki araç verileri ile şehirdeki hareketliliği tespit etmek için şehirdeki başlama-varış matrisleri oluşturulmaktadır. Bu sayede trafikte seyreden araçların yüzde kaçının nereden geldiği ve hangi güzergahta nereye gittiği tespit edilmiş olur. Böylece şehir makro ve mikro ölçekte daha detaylı incelenecek, orta bağlantı yollarının nereye yapılması gerektiği, inşaatın nerede olması gerektiği, hangi güzergâhlardan trafiğin nasıl yönetilmesi gerektiği tüm bunlar tespit edilmiş olacaktır. Şu anda en teknolojik verilerden biri olan bu sistemle Bursa, Türkiye’de trafiğine ve şehrin gelişimine katılan ilk şehir oldu.

TEK MERKEZDEN YÖNETİM

Proje kapsamında Bursa’nın en kritik 35 kavşağında adaptif sistemler kurulurken, 250 kavşak uzaktan kontrol edilebilir biçimde Trafik Yönetim Merkezi’ne bağlandı. Adaptif sistemlerin kurulu olduğu 35 kavşakta 133 adet araç sayma ve trafik yönetimine yönelik 21 adet balıkgözü kamera bulunmakta olup, bu kameralardan 25 tanesi deşarj algılama sistemi olarak çalışmaktadır. Bu kameralar ile araçların hareket şekline göre doluluk maliyeti hesaplanmakta ve kavşaklar dinamik olarak yönetilmektedir. Ağır tarafın süresi uzarken, yoğunluğu az olan yönlerin süreleri kısalıyor. Merkeze bağlı bu 250 kavşak ile kavşakların hata durumları ve anlık durumları izlenebilmekte ve gerekirse Trafik Yönetim Merkezi’nden tüm kavşaklara müdahale edilebilmektedir. Proje kapsamında geliştirilen deşarj algılama sistemleri ile kavşak gidiş kolu kavşağı boşaltamıyorsa sistem bunu algılayarak ilgili kavşak çıkış koluna kırmızı ışık yakarak kavşağın birbirine geçmesini engelliyor. Bunlara ek olarak proje kapsamında kritik noktalarda kavşak bölgesinin izlenmesi için 11 adet hareketli kamera ve istatistiksel bilgi toplamak amacıyla 23 adet araç sayım kamerası kuruldu. Araç sayım kameraları ile şehrin kritik noktalarında sürekli araç sayımları yapılacak ve bu istatistiklere göre trafik düzenlemesi yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu